kennelnaam-catterynaam

Nieuwe kennel- catterynaam checken: hier moet je op letten!

Nieuwe kennel- catterynaam checken:

                        hier moet je op letten!

 

Een nieuwe naam voor je kennel of cattery bedenken kan een hele uitdaging zijn.

Maar zodra je de perfecte naam hebt gevonden ben je er nog niet.

Het is namelijk verstandig om je nieuwe naam te controleren voordat je deze gaat gebruiken.

 

Waar moet je op letten: 

Handelsregister van de KvK

Een van de eerste plekken waar je begint met het checken van je naam is het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Inschrijving is benodigd als je meerdere nestjes per jaar wilt gaan fokken. 

Hier vul je je nieuwe naam in en vervolgens zie je direct of deze al in gebruik is door een ander. Ook zie je welke namen eventueel op de jouwe lijken.

Stamboeken

Je kunt kijken bij organisaties die stamboeken uitgeven.

Deze hebben soms ook een overzicht van bij hen aangevraagde namen.

Een voorbeeld daarvan vindt je bijvoorbeeld hier: FCI register 

Hier vul je je nieuwe naam in en vervolgens zie je direct of deze al in gebruik is door een ander. 

Je nieuw bedachte naam checken in Google

Lang niet alle namen staan geregistreerd bij de KvK, of bij een stamboek, omdat de KvK voor hobbymatig niet verplicht is, en ook aangesloten zijn bij een stamboek is niet verplicht, dus een extra check via Google kan geen kwaad. 

Heb je een naam bedacht die verwarring kan opleveren?

Dan is het verstandiger een andere naam te kiezen.

Intellectueel eigendom

Heb je een naam bedacht die op een andere naam lijkt? Dan hoeft dat nog geen probleem te zijn als dit een compleet andere sector is. 

Dat is anders wanneer de naam is vastgelegd als intellectueel eigendom bij de BBIE (Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom). De naam is dan vastgelegd als merknaam en mag alleen door de rechthebbende gebruikt worden.

Is het domein nog vrij?

Met je kennel of cattery wil je misschien ook op internet, en je online zichtbaar maken. Dus dan heb je een bijbehorende domeinnaam nodig. Op de website van de SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland) check je heel eenvoudig de beschikbaarheid van het .NL-domein.

Het is daarbij slim om ook alvast vooruit te denken. Het aantal beschikbare domeinen wordt namelijk alleen maar kleiner. Leg dan zo snel mogelijk ook al de bijbehorende domeinnaam vast.

Je naam vastleggen

Krijg je bij alle voorgaande checks groen licht? Dan kun je de naam direct vast te leggen. Wees je er wel van bewust wat je bij welke instantie precies vastlegt:

  • Stichting FairBreeding: Je legt je naam vast voor het mogen voeren van het keurmerk FairBreed®.  Stichting FairBreeding verleent je dit recht als je aan de criteria van het keurmerk FairBreed voldoet.
  • Dierlocatie UNB regelen:  Zelfs als je hobbymatig maar één nestje fokt is het nodig om een UBN nummer aan te vragen. Een zogenaamd uniek baasjes nummer. Hier>>  meer over (Huis)dieren houden en fokken  Hier>>  kunt u direct uw UBN aanvragen  Fok je meerdere dieren per jaar dan moet je een UBN nummer aanvragen. Er is een richtsnoer van meer als 20 jonge dieren, maar het kan zijn dat de Overheid bij een controle naar meerdere zaken kijkt. Een voorbeeld hiervan is; Nakomelingen worden verdeeld onder familie en vrienden. Verdeel jij ze alleen onder familie en vrienden ? Nee, dan zou je ondanks dat je minder dan 20 dieren fokt toch kunnen worden gezien als iemand die een UBN nummer dient aan te vragen. Verkoop je er b.v. 15 a € 2.500,--. Dan kan dit zomaar eens gezien worden als bedrijfsmatig.  Hier>>  meer over bedrijfsmatig dieren houden    Hier>>  kunt u direct uw UBN aanvragen
  • Kamer van Koophandel: het is niet per se nodig je in te schrijven bij de KvK om je naam vast te leggen. Wel is dit nodig om een btw-nummer te krijgen. En dat heb je nodig als je meerdere nestjes per jaar fokt of wilt gaan fokken. De KvK zal in principe geen inschrijvingen accepteren met een bedrijfsnaam die lijkt op een al ingeschreven bedrijfsnaam.
    Inschrijven bij de KVK
  • BBIE: wil je het exclusieve recht op het voeren van je naam als merknaam? Dan leg je deze vast bij de BBIE. Zij leggen je merknaam vast binnen de Benelux voor een periode van 10 jaar.
    Inschrijven bij de BBIE
  • Domeinnaam: Het vastleggen van een domeinnaam kan in principe bij elke hostingpartij, zolang de domeinnaam nog vrij is.