Bedrijfsmatige fokker

In 2014 werd het Besluit houders van dieren van kracht. Daarin staat onder meer beschreven aan welke eisen een locatie moet voldoen, bijvoorbeeld op het gebied van hygiëne. Ook schrijft het besluit voor dat een fokker die aan bepaalde criteria voldoet, een certificaat van vakbekwaamheid hond/kat moet behalen.  Criteria die bepalen of iemand een vakbekwaamheidsbewijs moet hebben, zijn onder meer dat iemand meer dan twintig pups per 12 maanden fokt en dat iemand pups verkoopt aan anderen dan familie of vrienden.

Professionele fokker

In 2014 werd het Besluit houders van dieren van kracht. Daarin staat onder meer beschreven aan welke eisen een locatie moet voldoen, bijvoorbeeld op het gebied van hygiëne. Ook schrijft het besluit voor dat een fokker die aan bepaalde criteria voldoet, een certificaat van vakbekwaamheid hond/kat moet behalen. 
Criteria die bepalen of iemand een vakbekwaamheidsbewijs moet hebben, zijn onder meer dat iemand meer dan twintig pups per 12 maanden fokt en dat iemand pups verkoopt aan anderen dan familie of vrienden.

 

Meer informatie hierover op de website van de rijksoverheid.

https://www.rvo.nl/onderwerpen/identificatie-en-registratie-dieren/honden/houders-van-honden

Let op: op voornoemde site staat duidelijk: Eenmalig een nestje van uw hond?

Krijgt uw hond eenmalig een nestje? Dan kunt u dus een baasjesnummer aanvragen.

 

Krijgt u een tweede nestje of een nestje met een andere teef, dan valt u onder een bedrijfsmatige fokker.

Ongeacht het getal van 20. U verkoopt pups en dat is bedrijfsmatig.

Daarnaast; mochten er problemen ontstaan met een puppykoper dan zal de rechter graag willen weten of u het vakbekwaamheidsbewijs hebt. 

 

Vakbekwaamheid.

U heeft in het geval van een tweede nestje dus ook een bewijs van vakbekwaamheid nodig !!

Dit is nu nog niet zo duidelijk, maar ga er maar van uit dat binnen niet al te lange tijd, dit regel wordt. 

 

Voor fokkers die nog niet in het bezit zijn van het vakbekwaamheidsbewijs is het dus interessant om dit alsnog te halen.